November 12 ehk kodukokk

Oluline osa koduperenaise elust on kokkamine.
Siiani olen olnud peamiselt lihtsalt maniakaalne kokaraamatusoetaja, -lehitseja, -lugeja, -kritseldaja. Mul on mõnus virn kokaraamatuid (jõuluvanal ei tasu siiski karta – võtan rõõmuga uusi vastu), mida pole kartnud lipsikuid täis toppida ja pastakaga täiendadagi. Kuidagi kodusem, omasem niimoodi. Kohe kaugelt näha, et teisele on tähelepanu pööratud ja teda tõesti kasutatud. Ei seisa lihtsalt moe pärast riiulil.
Üks raamat aga seisis tükk aega riiulil niisama, nukralt ilma lipsikuteta. Margit Kirsipuu „Minu ablas kõhubeebi“, mis kallis õde mulle raseduse ajal kinkis. Õnnetuseks olin sellel ajal kas liiga muu eluga hõivatud või ühiselamus, et sellega midagi peale hakata. Ühselamu-sõbralikke retsepte raamatutes ju palju ei ole. Nüüd aga võtsin lõpuks raamatu kätte, laksasin suvalisest kohast lahti ja mõtlesin: tulgu, mis tuleb, tehtud ta saab.
Ja saigi. Ja oi kui hea meel on, et sai.
Leheküljel oli kõrvitsapüreesupi retsept. Selline tugevalt ingverimaitseline, mõnus pehme supp tuli. Tegin juurde ahjus röstitud kuklipoolikuid pesto ja tomatiga. Isegi Härrale meeldis, kuigi oli täiesti juustu-vaba toit. Retsept läks „teeme jälle“ hunnikusse.

Kõrvitaspüreesupp päevalilleseemnetega ja pesto ja tomatiga ahjus käinud kuklipoolik
Kõrvitaspüreesupp päevalilleseemnetega ja pesto ja tomatiga ahjus käinud kuklipoolik

Sinna hunnikusse oleme hiljuti lisanud muuhulgas ka ahjukana köögiviljadega, oa-spinati-pesto-pasta ja karjuse piruka.
Ahjukana tegemiseks lugesin läbi pool miljonit Interneti sügavustes leiduvat retsepti ja sain aru, et ühtegi neist pole mõtet järgida, lihtsalt tundega tuleb teha. Aga hea nipp on kanale mõni tsitruseline sisse toppida. Mul oli laim kapis, panin sellest pool. Kanarind oli pärast nii mõnusalt kergelt laimine ja väga-väga mahlane. Järgmine kord proovin sidrunit. Seda soovitas Jamie Oliver.
Ahjukana kartuli ja paprikaga
Ahjukana kartuli ja paprikaga

Jamie retsepti järgi olen juba mitu korda visanud kokku ka väga mõnusa pastaroa, mille valmistamiseks läheb täpselt nii palju aega kui kulub makaronide keetmisele. Kusjuures tegemise käigus tuleb määrida ära ainult üks pott. Nimelt lähevad kõik komponendid järjest samasse potti keema. Üks hetk võib vett pealt vähemaks kallata, aga samast veest tuleb ka kaste peale. (Jamie soovitab pastakeeduvett mitte kohe kraanist alla visata, sest kui kastet peaks olema vaja lahjendada, siis on see mõnusalt makaronijahune vesi selleks kõige parem).
Karjuse piruka proovimise peale tulin aga hoopis tänu Gordon Ramsay’le. Oleme nimelt BBga võtnud ette Gordoni seeria Home Cooking, mis viisakalt täisepisoodidena Youtube’i üles on riputatud. Keerutasime parajasti BBga madratsi peal kui Gordon hakkas inglaste kuulsat karjuse pirukat tegema (mitte segamini ajada soomlaste karjala pirukaga). Tardusin korra mõttesse ja ei saanud päris täpselt aru, kuidas on võimalik, et ma ei ole Härrale seda veel ette söötnud. Kui ma peaks valima kolm toitu või toiduainet, mida tema ülejäänud elu sööks, siis oleks need kahtlemata hakkliha, kartulipüree ja juust. Ja millest karjuse pirukas tehtud on? Hakklihast, kartulipüreest ja juustust. Gordon pani hakkliha sisse porrut ja keetis selle läbi puljongi ja punase veiniga, kartulipüree sisse toppis rohelist sibulat ja juustu segas nii kartulipüreesse kui riputas katteks peale. Mineeeee… tahan veel!
Nii et olen paras köögi-manjakk praegu. Homme plaanin minna rahvusvaheliste naiste üritusele Köögijutud. Eks raporteerin, kuidas seal läks.
Ahjaa, kui tahate mõne roa kõrvale praesibulat proovida, siis soovitan sibula praadimisel värvi andmiseks ja maitse muutmiseks supilusikatäis tomatipastat pannile visata ja sibul sellega mõnusalt kokku segada. Kes vürtsikust armastab, võib ka natuke teravamaid tomatipastasid proovida või pastale tšillit lisada. Annab tavalisele kartul-sibul kombole täiesti uue mõõtme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s