Juuni 1 ehk pagarihärra

Nagu isolatsioonis paljudega olevat juhtunud, on ka meid tabanud küpsetustuhin. Või, noh, kui ma ütlen „meid“, siis ma tegelikult mõtlen RSSi. Juba umbes kuuendat päeva järjest ronib tema mingil hetkel kööki ja laob lauale – piima (sest see on kõikidest toitudes alati kõige olulisem), jahu (sest mis kook see ilma jahuta on), kaneeli (sest kaneel!), suhkru, muna, või. Ja siis hakkab pihta. Kõik korraga või kordamööda kaussi, korralikult segada, maitsta, veel segada, veel kaneeli, veel maitsta, veel kaneeli, veel maitsta…

Ma ikka üritan kätt hoida ja soovitan nagu siilike piima pikuti panna, sest muidu jääb liiga vedel ja ei saa hästi ahju panna. Olen ka jahu sisse natuke küpsetuspulbrit andnud segada ja soovitanud või enne ära sulatada, kui seda pannkoogitaina tekstuuriga tainasse segada. Marjade lisamise mõte tuli vennal endal. Seda, et munad tuleb enne kaussi löömist üle pesta, teab ta juba ammusest ajast.

Tainas jääb tal iga korraga vähe paksem. Kuulab siilikese sõna. Siilike on küll iga kord ka küsinud, kas ta äkki eelistab seda vedelamat tainast hoopis pannil küpsetada, aga pagarihärra leiab, et see ei ole mingi õige kook, mis ahjus pole käinud. Nii et läheb siis ahju.

Koogimeister

Tema käib ka kontrollimas, kuidas kuumus on (ja keerab seda juurde, kui ma ei kontrolli, nii et ma kontrollin, muidugi), ja proovib kooki, et otsustada, kas on juba valmis. Kuumatööd teen muidu mina. Sealjuures ka ahjust tulnud koogi ümbert kuuma vormi eemaldamise.

Praegu just tegime seda viimast ja noorehärrale vist tundus, et ma ei saa väga hästi hakkama, sest mulle öeldi: „Või mina teen seda, sest sina juba natuke vana oled…“

Njah, eks see kerge vanadus teeb käed kobaks küll.

5 thoughts on “Juuni 1 ehk pagarihärra

  1. Kui mugav, kui kodus on pagar 🙂
    Ma tahtsin aga tegelikult küsida, miks te mune enne lahti löömist pesete? Sest mõttes, et need lähevad nii kui nii küpsetamisele, seega kui seal munal ka midagi on, pole midagi hullu ning mul on kusagil mälusopis teave, et mune ei tasuks pesta, sest koor on poorne ja nii läheb seal peal olev munasse (see, tõsi küll, on oluline juhul, kui sa neid pärast pesemist toorena säilitada veel kavatsed). Mu ema küll rääkis, et kunagi, kui ta veel kokana töötas ja tooreste munadega mingit sööki tehti, kus muna ära ei pidanud küpsema, pidi neid enne mingis lahuses leotama. Ma ei mäleta enam, mis see oli. Booraks äkki?

    1. Mulle rääkis üks kokk kunagi, et salmonella bakter elavat muna koore peal. Et kui see sealt koore pealt maha lobistada enne muna katki löömist, siis ei lähe salmonella toidu sisse. Nii et ma olen sellest alates alati pesnud. Pole tema väidet kahtluse alla seadnud. Kuigi selge on see, et salmonella munast saamise tõenäosus on niikuinii imeväike, nii et ega väga olulist vahet vist ei ole, kas pesta või mitte. Ja küpsetamisel peaks see tõesti kaduma niikuinii. Aga mulle on kuidagi harjumuseks saanud. Puhtam tundub nagu. Banaani pesen ju ka enne söömist ära, kuigi koort ei söö 😀

      1. Kusjuures ma ei pese banaane 😁 Mandariine-apelsine nüüd ikka üritan, et laps kõhugrippi ei saaks, aga ma pole eriti järjepidev…

  2. Küsisin google’i käest ka, mis tema munapesust arvab. Ütles igasuguseid asju, muidugi. Muuhlgas ka nii: “Avoid cold water entirely. Cold water can cause the pores in an eggshell to suck bacteria from the surface and into the egg where you don’t want it. Never immerse or soak the eggs in water. Wash the eggs under running water from the faucet or spray the eggs in washer flats or wire baskets with warm water.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s